Dažniausios klaidos prižiūrint kavos aparatą namuose

Kodėl kavos aparatas nekenčia abejingumo

Rytinis kavos ritualas daugeliui yra šventas dalykas. Tačiau dažnai pamiršta, kad tas nuostabus aparatas virtuvėje, kuris kasdien dovanoja aromatišką gėrimą, pats reikalauja dėmesio. Ir ne bet kokio – reguliaraus, kruopštaus, kartais net šiek tiek pedantiško. Problema ta, kad dauguma žmonių apie kavos aparato priežiūrą pradeda galvoti tik tada, kai jis ima keistai gargėti, lašinti ar gaminti kažką, kas tik iš tolo primena kavą.

Pirmoji ir didžiausia klaida – manymas, kad kavos aparatas yra kažkas panašaus į šaldytuvą: įsijungė ir veikia. Realybė visai kitokia. Kavos aparatas dirba su vandeniu, kuriame yra kalkių, su aliejuotomis kavos pupelėmis, kurios palieka riebalų pėdsakus, ir su drėgme, kuri puiki terpė bakterijoms. Viskas kartu sudaro tobulą audrą, jei nesirūpinama prevencija.

Vandens filtro ignoravimas arba „kam man to reikia”

Viena labiausiai neįvertintų kavos aparato dalių yra vandens filtras. Daugelis žmonių net nežino, kad jų aparate toks yra, o jei ir žino – keisti jį atrodo kaip nereikalingas išlaidavimas. „Vanduo gi atrodo švarus” – galvojama. Bet problema ne tame, ką matai, o tame, ko nematai.

Lietuvos vanduo, priklausomai nuo regiono, gali būti gana kietas – pilnas kalkių ir mineralų. Šie mineralai kaupiasi aparato viduje: vamzdeliuose, šildymo elementuose, pompoje. Laikui bėgant tai ne tik blogina kavos skonį (taip, tikrai blogina!), bet ir trumpina aparato gyvavimo laiką. Kalkės veikia kaip izoliatorius – šildymo elementas turi dirbti vis intensyviau, kad pasiektu reikiamą temperatūrą, o tai reiškia didesnę elektros sąnaudą ir greitesnį nusidėvėjimą.

Filtras turėtų būti keičiamas maždaug kas 2-3 mėnesius, priklausomai nuo vandens kietumo ir naudojimo intensyvumo. Taip, tai kainuoja, bet tikrai mažiau nei naujo aparato pirkimas po trejų metų vietoj septynių. Be to, filtruotas vanduo reiškia švaresnį skonį – kavos aromatas atsiskleidžia geriau, kai vandenyje nėra pašalinių priemaišų.

Nukalkinimas: rytoj, poryt, kada nors

Net jei naudojate filtrą, nukalkinimas vis tiek būtinas. Tai kaip dantų valymas – šepetėlis padeda, bet kartais reikia ir pas odontologą nueiti. Problema ta, kad daugelis žmonių nukalkinimą atlieka tik tada, kai aparatas pradeda protestuoti: lėčiau veikti, keistai garsėti ar net visai atsisakyti bendradarbiauti.

Modernūs kavos aparatai dažnai turi įmontuotą sistemą, kuri praneša, kada reikia nukalkinti. Ir štai čia prasideda kūrybiškumas: žmonės pradeda ieškoti būdų, kaip tą pranešimą ignoruoti arba „apgauti” sistemą. Kai kurie net atjungia aparatą nuo elektros, tikėdamiesi, kad jis užmirš. Spoileris: neužmiršta.

Nukalkinimas turėtų būti atliekamas kas 3-4 mėnesius, jei naudojate filtrą, arba kas 1-2 mėnesius, jei nenaudojate. Taip, tai užima laiko – apie 30-40 minučių. Bet palyginkite su laiku, kurį praleistumėte ieškodami naujo aparato, skaitydami atsiliepimus, važiuodami į parduotuvę… Nukalkinimas staiga atrodo kaip labai efektyvus laiko investavimas.

Svarbu naudoti tinkamas nukalkinimo priemones. Actas, nors ir pigus, nėra geriausias pasirinkimas – jo rūgštingumas gali pažeisti aparato tarpines ir kitas gumines dalis. Geriau rinktis specialias nukalkinimo priemones, kurios sukurtos būtent kavos aparatams. Jos veikia švelniau, bet efektyviai.

Kavos likučių ir aliejų kaupimasis

Jei turite automatinį kavos aparatą su integruotu malūnėliu ir virimo bloku, tai turite ir problemą, apie kurią tikriausiai nelabai galvojate – kavos aliejų ir smulkių dalelių kaupimąsi. Kavos pupelės yra aliejuotos, ypač tamsaus skrudinimo. Tas aliejus lieka ant malūnėlio detalių, virimo bloko, vamzdelių.

Laikui bėgant šie aliejiniai likučiai tampa karčiais, pelėsija (taip, pelėsija!), sukelia nemalonų kvapą ir gadina kavos skonį. Jūsų šviežiai maltai pupelei tenka keliauti per visą šią seno aliejaus ir senų kavos likučių sistemą. Tai kaip virti šviežius makaronus puode, kuriame vakar virėte žuvį ir neišplovėte.

Virimo blokas turėtų būti išimamas ir plaunamas bent kartą per savaitę. Taip, kai kuriuose aparatuose tai šiek tiek sudėtinga procedūra, reikia pažiūrėti instrukciją, bet ji būtina. Blokas plaunamas šiltu vandeniu, galima naudoti šiek tiek indų ploviklio, bet labai gerai išskalauti. Kartą per mėnesį verta jį pamirkyti specialiame kavos aliejų šalinimo tirpale.

Kavos išmatos (taip vadinamas išnaudotų kavos gručių konteineris) turėtų būti ištuštinamas ne tik tada, kai aparatas praneša, kad pilnas, bet idealiu atveju – kasdien. Drėgnos kavos gručios konteineryje yra puiki vieta pelėsiams ir bakterijoms. Konteineris turėtų būti ne tik ištuštinamas, bet ir išplaunamas.

Pieno sistema: bakterijų rojus

Jei jūsų aparatas turi pieno putojimo sistemą – ar tai būtų automatinis pieno kontūras, ar atskiras putoklis – tai yra vieta, kuri reikalauja ypatingos priežiūros. Pienas yra organinis produktas, kuris greitai genda, o pieno riebalai ir baltymai kaupiasi vamzdeliuose ir ant putojimo antgalių.

Didžiulė klaida – palikti pieną sistemoje ilgesniam laikui. Kai kurie žmonės palieka pieno konteinerį prijungtą prie aparato visą dieną ar net kelias dienas. Pienas kambario temperatūroje pradeda gesti per kelias valandas. Net jei konteineris šaldytuve, vamzdeliuose esantis pienas vis tiek yra šiltoje aplinkoje.

Po kiekvieno naudojimo pieno sistema turėtų būti praplaunama. Dauguma modernių aparatų turi automatinę plovimo programą – ja būtinai naudokitės. Bet to neužtenka. Kartą per dieną visi pieno kontūro komponentai turėtų būti išardomi ir plaunami rankiniu būdu su šiltu vandeniu ir indų plovikliu.

Kartą per savaitę verta atlikti giluminį pieno sistemos valymą su specialiomis priemonėmis. Tai cheminis valymas, kuris pašalina pieno baltymus ir riebalus iš vietų, kurių negalite pasiekti mechaniniu būdu. Jei to nedarysite, po kurio laiko jūsų cappuccino pradės skanauti kaip… na, geriau net neįsivaizduokite.

Išorinio valymo nepaisymas

Kavos aparatas gali būti idealiai švarus viduje, bet jei jo išorė atrodo kaip po karo lauko, bendras įspūdis (ir higiena) kenčia. Kavos lašai, pieno purslai, pirštų atspaudai, dulkės – visa tai kaupiasi ant aparato paviršiaus, mygtukų, ekrano.

Daugelis žmonių tiesiog nubraukia aparatą drėgna šluoste ir mano, kad to užtenka. Bet yra vietos, kurios reikalauja daugiau dėmesio. Kavos išleidimo antgalis dažnai būna apklijuotas džiūvančia kava – jį reikia reguliariai išimti ir išplauti. Lašų padėklas po aparatu – ne tik ištuštinti, bet ir plauti, nes ten kaupiasi ne tik vanduo, bet ir kavos likučiai, kurie pradeda pelėti.

Jei turite aparatą su nerūdijančio plieno paviršiais, naudokite specialias priemones nerūdijančiam plienui – jos ne tik valo, bet ir palieka apsauginę plėvelę, kuri apsaugo nuo pirštų atspaudų ir dėmių. Plastikinėms dalims pakanka švelnus indų ploviklis ir minkšta šluostė.

Ekranas (jei aparatas tokį turi) turėtų būti valomas priemonėmis, skirtomis elektronikos ekranams. Jokiu būdu nepurkškite valymo priemonių tiesiai ant ekrano – užpurkškite ant šluostės ir tada valykite. Drėgmė elektronikoje – ne draugas.

Instrukcijos ignoravimas ir „aš žinau geriau” sindromas

Kiekvienas kavos aparatas ateina su instrukcija. Stora, nuobodi, pilna techninių terminų knyga, kurią dauguma žmonių iškart sukiša į stalčių ir niekada nebeatidaro. Vėliau, kai kyla problemų, ieškoma sprendimų internete, draugų patarimo, bandoma spręsti metodų „tyrinėjimo ir klaidos”.

Problema ta, kad kiekvienas aparatas yra šiek tiek kitoks. Tai, kas tinka vienam modeliui, gali pakenkti kitam. Instrukcijoje yra specifinė informacija apie jūsų konkretų aparatą: kaip dažnai jį valyti, kokias priemones naudoti, kaip išardyti tam tikras dalis, kokios yra įspėjamųjų pranešimų reikšmės.

Ypač svarbu laikytis gamintojo rekomendacijų dėl valymo priemonių. Kai kurie gamintojai kategoriškai draudžia naudoti universalias nukalkinimo priemones, nes jos gali pažeisti specifinius aparato komponentus. Taip, originalios priemonės dažnai brangesnės, bet jos sukurtos būtent jūsų aparatui.

Dar viena dažna klaida – bandymas „patobulinti” aparatą arba naudoti jį ne pagal paskirtį. Pavyzdžiui, bandymas malti labai aliejuotas kavos pupeles aparate, kuris tam neskirtas, arba naudojimas su labai kietu vandeniu be filtro „nes kaimynui veikia”. Kiekvienas aparatas turi savo specifikacijas ir apribojimus – jų laikymasis užtikrina ilgą ir be problemų tarnybą.

Kada jau tikrai per vėlu: kaip atpažinti rimtas problemas

Yra skirtumas tarp įprastos priežiūros ir situacijos, kai aparatas jau reikalauja profesionalios pagalbos. Dažnai žmonės bando spręsti problemas patys net tada, kai akivaizdu, kad reikia specialisto. Tai kaip bandymas gydyti ūmų apendicitą žolelių arbata.

Jei aparatas pradeda leisti vandenį ne iš ten, iš kur turėtų, keistai kvepėti (ne kava, o degančiu plastiku ar elektronika), daryti neįprastus garsus, kurie nepranyksta po valymo, arba visai atsisako veikti – laikas kreiptis į servisą. Bandymas išardyti aparatą be atitinkamų žinių dažniausiai baigiasi dar didesnėmis problemomis ir brangesniu remontu.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į kavos kokybę. Jei kava staiga tapo vandeninga, per karšta arba per šalta, nors nieko nekeitėte – tai gali būti požymis, kad kažkas negerai su aparato vidumi. Slėgio problemos, temperatūros reguliavimo sutrikimai – tai ne ką išspręsite paprastu valymu.

Prevencinis aptarnavimas servise kartą per metus ar dvejus (priklausomai nuo aparato intensyvumo naudojimo) yra gera investicija. Specialistai gali pastebėti problemas, kurios dar nėra akivaizdžios, pakeisti nusidėvėjusias tarpines, atlikti giluminį valymą ir reguliavimus. Tai kainuoja, bet tikrai mažiau nei naujas aparatas.

Kaip priežiūra tampa įpročiu, o ne našta

Skaityti visą šį sąrašą to, ką reikia daryti, gali atrodyti baugiai. Atrodo, kad kavos aparato priežiūra reikalauja daugiau laiko nei pačios kavos gaminimas. Bet realybė tokia, kad kai priežiūra tampa rutina, ji nebejaučiama kaip našta.

Paslaptis – integruoti priežiūrą į kasdienę rutiną. Išgėrėte rytinę kavą – ištuštinkite ir išplaukite lašų padėklą. Užtruko 30 sekundžių. Naudojote pieno sistemą – paleiskite plovimo programą. Dar 20 sekundžių. Kartą per savaitę, gal sekmadienio rytą, kai turite šiek tiek daugiau laiko, išimkite virimo bloką, išplaukite jį, išvalykite konteinerius. 10 minučių.

Susikurkite priežiūros kalendorių. Telefonui ar ant šaldytuvo – nesvarbu. Pažymėkite, kada keitėte filtrą, kada nukalkinote, kada darėte giluminį valymą. Taip nereikės galvoti „ar jau laikas” – tiesiog žiūrėsite į kalendorių ir žinosite. Kai priežiūra tampa sistema, o ne spontanišku sprendimu, ji tampa daug lengvesnė.

Ir paskutinis, bet gal svarbiausias dalykas – jūsų kavos aparatas atsilygina už priežiūrą. Švari, gerai prižiūrima mašina gamina geresnę kavą. Tikrai geresnę. Skonis švaresnis, aromatas ryškesnis, putų kokybė geresnė. Kai paragausite kavos iš idealiai prižiūrimo aparato, suprasite, kad visas tas valymas, plovimas ir nukalkinimas buvo ne tik dėl aparato ilgaamžiškumo, bet ir dėl jūsų pačių malonumo. O argi ne dėl to viskas ir prasidėjo – dėl tos puikios kavos puodelio?