Kodėl kavos aparatui reikia filtro
Daugelis žmonių nė nenutuokia, kad jų mylima kavos mašina gali tapti tikru nuosėdų kaupikliu. Vanduo, kurį naudojame kasdien, nėra toks nekaltas, kaip atrodo – jame yra įvairių mineralų, kalkių, chloro ir kitų priemaišų. Kai šis vanduo keliauja per kavos aparato vidų, mineralai palaipsniui kaupiasi ant šildymo elementų, vamzdelių sienelių ir kitų komponentų.
Pasekmės būna nemalonios: kavos skonis keičiasi, aparatas ilgiau ruošia gėrimą, garsiau triukšmauja, o galiausiai gali visai sugesti. Remontas dažniausiai kainuoja nemažai – kartais net pusę naujo aparato kainos. Todėl vandens filtras nėra prabanga, o protinga investicija, kuri išgelbės jūsų techniką ir užtikrins geresnę kavos kokybę.
Įdomu tai, kad net jei jūsų vanduo atrodo skaidrus ir švarus, tai dar nereiškia, kad jis tinkamas kavos aparatui. Kietumas – štai pagrindinis priešas. Lietuvoje vandens kietumas labai skiriasi priklausomai nuo regiono: Vilniuje vanduo paprastai minkštesnis, o Kaune ar Klaipėdoje – kietesnis. Bet net ir minkštas vanduo turi tam tikrą kiekį mineralų, kurie ilgainiui sukelia problemų.
Kaip veikia vandens filtrai
Vandens filtravimo technologija kavos aparatuose nėra raketų mokslas, bet ji tikrai efektyvi. Dauguma filtrų veikia pagal kelis principus vienu metu. Pirmiausia, jie mechaniškai sulaiko smulkias daleles – tai gali būti smėlio grūdeliai, rūdžių dalelės ar kitos priemaišos, kurios kartais patenka į vandentiekio sistemą.
Antrasis svarbus elementas – jonų mainai. Filtro viduje yra specialios dervos, kurios „sugaudo” kalcio ir magnio jonus (būtent jie atsakingi už vandens kietumą) ir pakeičia juos natrio jonais. Skamba sudėtingai, bet rezultatas paprastas – vanduo tampa minkštesnis ir mažiau linkęs formuoti nuosėdas.
Daugelis šiuolaikinių filtrų taip pat turi aktyvuotosios anglies sluoksnį. Ši anglis veikia kaip kempinė, kuri sugeria chlorą, organines medžigas ir kitus elementus, galinčius paveikti kavos skonį. Kai kurie filtrai dar turi ir antibakterines savybes, nors tai labiau papildoma funkcija nei būtinybė.
Svarbu suprasti, kad filtras nedaro vandens visiškai demineralizuoto – tai net nebūtų gerai kavai. Tam tikras mineralų kiekis reikalingas, kad kavos skonis būtų turtingas ir subalansuotas. Filtras tiesiog pašalina perteklinę kietumą ir nepageidaujamas priemaišas.
Kokių tipų filtrai egzistuoja
Rinkoje rasite kelių pagrindinių tipų filtrus, ir kiekvienas turi savo privalumų. Pirmiausia – įmontuojami filtrai, kurie dedami tiesiai į kavos aparato vandens rezervuarą. Tai patogiausia ir populiariausia versija namų naudotojams. Tokie filtrai paprastai atrodo kaip nedidelė kasete ar cilindras, kurį tiesiog įstumiate į specialią vietą rezervuare.
Jura, Bosch, Siemens ir kiti gamintojai dažnai siūlo savo originalius filtrus, pritaikytus konkretiems modeliams. Taip, jie būna brangesni už universalius, bet idealiai dera su aparatu ir garantuoja geriausią rezultatą. Universalūs filtrai, tokie kaip Brita ar kiti, taip pat veikia neblogai ir kainuoja mažiau, bet kartais reikia papildomų adapterių.
Profesionaliose aplinkose – kavinėse, restoranuose, biuruose – dažnai naudojami išoriniai filtravimo sistemos. Tai didesni įrenginiai, kurie montuojami prie vandens tiekimo linijos prieš kavos aparatą. Tokios sistemos brangesnės, bet jos filtruoja daug didesnį vandens kiekį ir tarnauja ilgiau. Be to, jos dažnai turi kelis filtravimo etapus ir gali būti pritaikytos konkrečiam vandens kietumui.
Yra ir trecias variantas – filtravimo ąsočiai. Tai atskiri indai su filtru, į kuriuos pilate vandenį, jis nusifiltruoja ir tada tą vandenį naudojate kavos aparate. Šis metodas tinka tiems, kurių kavos mašina neturi integruoto filtro vietos, bet reikalauja daugiau rankų darbo.
Kada reikia keisti filtrą
Čia prasideda tikrasis iššūkis daugeliui kavos mėgėjų – atsiminti pakeisti filtrą laiku. Dauguma gamintojų rekomenduoja keisti filtrą kas 2-3 mėnesius arba po 50-60 litrų vandens. Bet realybė tokia, kad tai labai priklauso nuo jūsų vandens kietumo ir kavos vartojimo intensyvumo.
Jei geriate kavą kelis kartus per dieną ir jūsų vanduo kietas, filtras išsikvėps greičiau. Kai kurie modernūs aparatai turi skaitmeninį skaitiklį, kuris seka, kiek vandens perėjo per filtrą, ir praneša, kada laikas jį keisti. Tai labai patogu, nes nereikia nieko atsiminti ar žymėtis kalendoriuje.
Yra ir akivaizdžių ženklų, kad filtras jau nebeatlieka savo funkcijos. Jei pastebite, kad kavos skonis pasikeitė – tapo kartesnis ar įgavo keistą atspalvį – tai gali būti signalas. Taip pat jei aparatas pradeda lėčiau ruošti kavą arba dažniau reikalauja nukalkinimo, greičiausiai filtras jau nebefunkcionuoja tinkamai.
Nepamirškite, kad senasis filtras gali tapti bakterijų dauginimosi vieta. Vanduo, stovinčio rezervuare, ypač šiltoje aplinkoje, gali tapti netinkamas. Todėl geriau pakeisti filtrą šiek tiek anksčiau nei per vėlai. Kaina nedidelė, o nauda akivaizdi.
Ar filtras išgelbės nuo nukalkinimo
Daug kas mano, kad įdėjus filtrą, nukalkinimo procedūra tampa nereikalinga. Deja, tai mitas. Filtras labai sumažina nuosėdų kaupimąsi, bet visiškai jo nesustabdo. Net ir geriausias filtras nepašalina visų mineralų – jis tik sumažina jų koncentraciją iki saugaus lygio.
Kavos aparatą su filtru reikės nukalkinti daug rečiau – galbūt kartą per metus vietoj kas 2-3 mėnesius. Tai jau didžiulis skirtumas, kuris taupo ir laiką, ir pinigus. Be to, nukalkinimas bus lengvesnis, nes nuosėdų sluoksnis bus plonesnis ir lengviau pašalinamas.
Kai kurie aparatai automatiškai koreguoja nukalkinimo priminimo dažnumą, jei aptinka, kad naudojamas filtras. Tai protinga funkcija, kuri padeda išvengti nereikalingų procedūrų. Tačiau visada stebėkite aparato būklę – jei matote baltus nuosėdų pėdsakus ant komponentų ar vandens rezervuare, geriau atlikite nukalkinimą, net jei aparatas dar neprašo.
Svarbu ir tai, kaip atliekate nukalkinimą. Naudokite tik gamintojo rekomenduojamas priemones arba patikrintus universalius nukalkinimo skysčius. Actas ar citrinų rūgštis gali būti per agresyvūs ir pažeisti sandarinimo gumas bei plastikines dalis. Geriau investuoti į kokybišką nukalkinimo priemonę – ji atsipirks ilgesniu aparato tarnavimo laiku.
Kaip pasirinkti tinkamą filtrą
Pasirinkimas prasideda nuo jūsų kavos aparato modelio. Pirmiausia pažiūrėkite instrukcijoje, kokius filtrus rekomenduoja gamintojas. Jei turite Delonghi, Saeco, Melitta ar kitą žinomą prekės ženklą, greičiausiai rasite originalių filtrų. Jie tikrai veiks gerai, bet kainuos daugiau.
Universalūs filtrai, tokie kaip Brita Intenza ar panašūs, tinka daugeliui aparatų ir yra ekonomiškas pasirinkimas. Tačiau įsitikinkite, kad jūsų aparato rezervuaras turi vietą tokiam filtrui. Kai kurie kompaktiški modeliai tiesiog neturi pakankamai vietos.
Atkreipkite dėmesį į filtro charakteristikas. Kai kurie filtrai skirti labai kietam vandeniui, kiti – vidutiniam. Jei nežinote savo vandens kietumo, galite įsigyti specialių testų juostelių – jos parduodamos zoologijos prekių parduotuvėse (akvariumų priežiūrai) arba internetu. Testas užtrunka minutę ir duoda tikslų rezultatą.
Perkant filtrus, apsimoka pirkti po kelis vienu metu – taip išeina pigiau, ir visada turėsite atsarginį. Tačiau neperkite per daug iš karto, nes filtrai turi galiojimo terminą. Net nenaudojami, jie laikui bėgant praranda savo savybes. Paprastai tai 1-2 metai nuo gamybos datos.
Filtro įdėjimas ir priežiūra
Naujo filtro įdėjimas nėra sudėtingas, bet yra keletas niuansų. Pirmiausia, filtrą reikia paruošti – dauguma gamintojų rekomenduoja jį pamirkyti šaltame vandenyje 5-15 minučių. Tai suaktyvina filtravimo medžiagas ir pašalina oro burbulus.
Po mirkymo filtrą reikia gerai nuplausti tekančiu vandeniu. Gali pastebėti, kad vanduo iš pradžių tamsėja – tai normalu, tai aktyvuotoji anglis. Skalaukite, kol vanduo taps skaidrus. Kai kurie filtrai turi specialų indikatorių, kuris parodo, ar jie tinkamai paruošti.
Įdėdami filtrą į rezervuarą, įsitikinkite, kad jis gerai įsitvirtino savo vietoje. Jei filtras laisvai plaukioja ar nejudamai nesėdi, jis neveiks efektyviai. Kai kuriuose aparatuose reikia nustatyti filtro keitimo datą specialiame meniu – tai padės aparatui sekti, kada reikės kito keitimo.
Tarp filtro keitimų rezervuarą reguliariai plaukite. Kartą per savaitę išimkite jį, išplaukite šiltu vandeniu su nedideliu kiekiu indų ploviklio, gerai nuskalaukite ir išdžiovinkite. Tai apsaugos nuo dumblių ir bakterijų dauginimosi. Filtras pats savaime nėra antibakterinis barjeras – jis tik filtruoja mineralus ir priemaišas.
Ar verta investuoti į filtravimą
Skaičiai kalba patys už save. Vidutiniškai geras filtras kainuoja 10-20 eurų ir tarnauja 2-3 mėnesius. Tai reiškia apie 40-80 eurų per metus. Kavos aparato remontas po nuosėdų sukeltų gedimų gali kainuoti 100-300 eurų, o kartais ir daugiau. Be to, aparatas su filtru tarnauja ilgiau – vietoj 5 metų gali tarnauti 8-10.
Bet ne tik finansinė nauda svarbi. Kavos skonis su filtruotu vandeniu tikrai geresnis. Mineralai ir chloras gali suteikti kavai nemalonų atspalvį, kurį patyrę kavos mėgėjai iš karto pajaučia. Su filtru kavos aromatas atsiskleidžia pilniau, skonis tampa švaresnis ir subalansuotesnis.
Yra ir ekologinis aspektas. Aparatas, kuris tarnauja ilgiau, reiškia mažiau elektronikos atliekų. Be to, kai kurie filtrai yra perdirbami – tiesiog patikrinkite vietines perdirbimo galimybes. Nors tai nedidelė detalė, bet kiekvienas žingsnis link tvarumo skaičiuojasi.
Žinoma, jei jūsų vanduo iš prigimties labai minkštas ir švarus, filtro nauda bus mažesnė. Bet net ir tokiu atveju filtras padės pašalinti chlorą ir kitas priemaišas, kurios gali paveikti skonį. Galų gale, tai kaip draudimas – geriau turėti ir nenaudoti, nei reikėti ir neturėti.
Kai filtras tampa jūsų kavos ritualo dalimi
Pradėjus naudoti filtrą, greitai pastebėsite skirtumą. Kavos aparatas dirbs tyliau ir sklandžiau, kavos skonis taps nuoseklesnis, o rūpesčių dėl techninės priežiūros sumažės. Tai viena iš tų mažų investicijų, kurios kasdien primena apie savo vertę.
Filtro keitimas gali tapti maloniu ritualu – proga pasirūpinti savo aparatu, išvalyti rezervuarą, galbūt ir visą kavos zoną. Daugelis žmonių susieja filtro keitimą su kitais namų ruošos darbais – pavyzdžiui, keičia filtrą tą pačią dieną, kai perka kavos pupelių naują paketą. Taip lengviau atsiminti ir išlaikyti reguliarumą.
Svarbu ir tai, kad filtravimas – tai ne vienkartinis sprendimas, o ilgalaikė strategija. Kuo nuosekliau naudosite filtrus, tuo geresnėje būklėje išliks jūsų aparatas. Po kelių metų skirtumas tarp aparato su filtru ir be jo bus akivaizdus – vienas veiks kaip naujas, kitas reikalaus nuolatinių remontų.
Taigi vandens filtras kavos aparatui – tai ne prabanga ir ne reklamos triukas. Tai praktiškas įrankis, kuris apsaugo jūsų investiciją, pagerina kavos kokybę ir sumažina rūpesčius. Ar verta keliasdešimt eurų per metus už ramybę ir geresnę kavą? Kiekvienas kavos mėgėjas žino atsakymą.

