Jura kavos aparatų gedimų prevencija: ką daryti kasdien

Kodėl verta rūpintis kava gaminama mašina kiekvieną dieną

Jura kavos aparatai – tai tikra investicija į kasdienę kavos malonumą. Tačiau net ir pats kokybiškiausias įrenginys gali sugedti, jei jo tinkamai neprižiūrėsite. Daugelis žmonių mano, kad pakanka kartą per mėnesį paleisti automatinę valymo programą ir viskas bus gerai. Realybė visai kitokia – kasdienė priežiūra yra raktas į ilgaamžiškumą.

Patikėkite, esu matęs ne vieną situaciją, kai puikus aparatas virsta brangiu metalo gabalu vien dėl to, kad savininkas ignoravo paprasčiausius dalykus. Kalkių nuosėdos, kavos riebalai, pelėsiai – visa tai kaupiasi pamažu, bet tikrai. O remonto sąskaitos už Jura aparatus tikrai nėra mažos. Todėl geriau skirti po kelias minutes kasdien, nei vėliau mokėti šimtus eurų servisui.

Vandens kokybė – ne tik skonio, bet ir ilgaamžiškumo klausimas

Vanduo sudaro daugiau nei 98 procentus jūsų kavos. Bet dar svarbiau – jis tiesiogiai veikia jūsų aparato būklę. Kietasis vanduo su dideliu kalkių kiekiu yra didžiausias Jura priešas. Net jei naudojate filtrus, reikia atidžiai stebėti, kada juos reikia keisti.

Praktiškas patarimas: niekada nelaukite, kol aparatas pats perspės apie filtro keitimą. Jei jūsų vanduo itin kietas (o Lietuvoje tai dažna problema), keiskite filtrą anksčiau nei rekomenduojama. Geriau pakeisti po 40 litrų nei po 50, jei gamintojas nurodo 50 litrų limitą.

Dar vienas dalykas – jei išvykstate ilgesniam laikui, pavyzdžiui, atostogų, nepamirškite ištuštinti vandens rezervuaro. Stovintis vanduo gali tapti pelėsių ir bakterijų veisimosi vieta. Grįžę rasite ne tik nemalonų kvapą, bet ir užsikimšusias sistemas. Tai trunka vos minutę – išpilti vandenį ir palikti rezervuarą švarų bei sausą.

Kavos pupelės ir jų palikimas aparate

Kavos aliejus – tai natūrali pupelių sudedamoji dalis, bet aparatui ji tampa tikra problema. Kuo švieži ir kokybiškesnės pupelės, tuo daugiau aliejaus jos išskiria. Paradoksas, tiesa? Naudojate geriausią kavą, bet tuo pačiu greičiau teršiate aparatą.

Virimo blokas – štai kur kaupiasi didžiausias kiekis kavos riebalų. Jura aparatuose šis blokas paprastai yra išimamas, ir tai didžiulis privalumas. Tačiau daugelis žmonių išsiima jį tik tada, kai aparatas pradeda keistai garsėti arba kava ima tekėti lėčiau. Tai jau vėlu – riebalai jau suspėjo sukietėti ir įsigręžti į visas plyšeles.

Mano rekomendacija: išimkite virimo bloką bent kartą per savaitę. Nuplaukite jį šiltu vandeniu be jokių ploviklių. Taip, be ploviklių – Jura aiškiai nurodo, kad virimo blokui pakanka paprasto vandens. Plovikliai gali palikti liekanų, kurios vėliau pateks į jūsų kavą. Po plovimo būtinai gerai nusausinkite – drėgnas blokas grįžęs į aparatą gali sukelti pelėsių problemą.

Pieno sistema – čia prasideda tikrasis darbas

Jei jūsų Jura turi automatinę pieno sistemą, tai yra ir palaiminimas, ir prakeiksmas viename. Cappuccino mygtuko paspaudimu – nuostabu. Bet pieno liekanų valymas – tai jau visai kita istorija.

Pienas yra ideali terpė bakterijoms. Kambario temperatūroje jos dauginasi neįtikėtinu greičiu. Net jei paliksite pieno sistemą neišplautą vos kelias valandas, jau prasidės procesai, kurių nenorėtumėte matyti. O jei tai nutinka reguliariai, vamzdeliai viduje pasidengia sluoksniu, kurio vėliau neišvalysite jokiomis priemonėmis.

Štai kas veikia tikrai: po kiekvieno pieno naudojimo paleiskite automatinį praplovimą. Kiekvieno, ne tik vakare po paskutinės kavos. Taip, tai gali atrodyti pernelyg daug, bet patikėkite – tai išgelbės jus nuo didžiulių problemų. Automatinis praplovimas užtrunka 20 sekundžių, o naujos pieno sistemos kaina gali siekti šimtą eurų ir daugiau.

Vakare, baigę gerti kavą, atjunkite pieno indą ir įdėkite jį į šaldytuvą. Pieno vamzdelį įkiškite į indelį su švariu vandeniu ir paleiskite dar vieną praplovimo ciklą. Taip išplausite paskutinius pieno likučius. Kartą per savaitę naudokite specialų pieno sistemos valiklį – tai ne prabanga, o būtinybė.

Kavos išpilimo snapelis ir jo aplinka

Daugelis žmonių net nežino, kad Jura kavos išpilimo snapelis yra išimamas. O jis ne tik išimamas – jį būtina reguliariai išimti ir valyti. Čia kaupiasi ir kavos lašeliai, ir pieno likučiai, o drėgna aplinka skatina pelėsių augimą.

Kiekvieną dieną, geriausiai vakare, išimkite snapelio dalį ir nuplaukite ją šiltu vandeniu. Tai užtrunka gal minutę, bet efektas milžiniškas. Taip pat nepamiršite nuvalyti pačios kavos išpilimo zonos – ten, kur stovi puodelis. Kavos lašeliai čia džiūsta ir sukietėja, o vėliau gali patekti į kavos puodelį.

Dar vienas dažnai ignoruojamas elementas – vandens padėklas ir kavos tirščių konteineris. Taip, aparatas praneša, kada juos reikia ištuštinti, bet ar tikrai laukiate to signalo? Vandens padėkle drėgmė sukuria idealias sąlygas bakterijoms ir pelėsiams. Kavos tirščių konteineryje – tas pats, tik dar pridėkite pelėsius mėgstančią kavos drėgmę.

Ištuštinkite abu konteinerius kasdien, net jei jie nėra pilni. Nuplaukite juos šiltu vandeniu su lašu indų ploviklio, gerai išskalaukite ir nusausinkite. Tai tampa rutina per savaitę, o jūsų aparatas bus daug švaresnis ir ilgiau veiks.

Automatinės valymo programos – kada ir kaip

Jura aparatai turi įvairias automatines valymo programas: nuplovimas įjungus, nuplovimas išjungus, kalkių šalinimas, valymas specialiomis tabletėmis. Daugelis žmonių leidžia aparatui viską daryti automatiškai ir mano, kad to pakanka. Iš dalies teisybė, bet yra niuansų.

Pirma, įsitikinkite, kad tikrai naudojate originalias Jura valymo tabletes ir kalkių šalinimo priemones. Taip, jos brangesnės už analogus, bet jos sukurtos būtent jūsų aparatui. Pigūs pakaitalai gali būti per agresyvūs arba, atvirkščiai, per silpni. Esu girdėjęs istorijų, kai žmonės sugadino sandarinimo žiedus naudodami netinkamas chemines medžiagas.

Kalkių šalinimo programa turėtų būti vykdoma pagal aparato rekomendacijas, bet jei vanduo kietas, darykite tai dažniau. Aparatas skaičiuoja pagal vandens kiekį, bet jis negali žinoti tikslaus jūsų vandens kietumo. Geriau atlikti procedūrą kartą per du mėnesius nei laukti trijų ar keturių.

Valymo tabletėmis valymą vykdykite tiksliai pagal instrukciją. Kai kurie žmonės bando „sutaupyti” ir naudoja pusę tabletės – tai visiškai netinkamas požiūris. Tabletė skirta pilnam valymo ciklui, ir tik pilna tabletė užtikrins tinkamą rezultatą.

Ką daryti, jei aparatas ilgai nenaudojamas

Atostogos, komandiruotė ar tiesiog laikinas kavos atsisakymas – bet kokiu atveju, kai aparatas stovės nenaudojamas ilgiau nei savaitę, reikia imtis tam tikrų veiksmų. Daugelis žmonių tiesiog išjungia aparatą ir išvyksta. Grįžę randa nemalonų kvapą, užsikimšusias sistemas ar net pelėsius.

Prieš išvykdami, atlikite pilną valymo ciklą su tablete. Tada ištuštinkite visus konteinerius – vandens, kavos pupelių, tirščių. Išimkite ir nuplaukite virimo bloką, gerai nusausinkite ir įdėkite atgal. Jei turite pieno sistemą, atlikite jos valymą su specialia priemone.

Vandens rezervuarą palikite tuščią ir atvirą, kad išgaruotų likusi drėgmė. Kavos pupelių talpyklą taip pat geriau ištuštinti – pupelės ilgai gulėdamos gali išskirti daugiau aliejaus, kuris teršia sistemas. Be to, jos praras šviežumą, ir grįžę gerti norėsite šviežios kavos, o ne mėnesį gulėjusių pupelių.

Grįžę, prieš gerdami pirmą kavą, praplaukite sistemą – paleiskite kelis kartus karštą vandenį be kavos. Taip išvalysite bet kokias įmanomas susikaupusias dulkes ar nuosėdas. Užpildykite šviežiu vandeniu, įpilkite šviežių pupelių ir tik tada gaminkite kavą.

Kai prevencija virsta įpročiu, o ne našta

Žinau, visa tai skamba kaip daug darbo. Bet realybė tokia: kai tai tampa kasdiene rutina, užtrunka tik keletą minučių. Rytą, laukdamas, kol pasiruošia kava, galiu ištuštinti tirščių konteinerį. Vakare, po paskutinio cappuccino, praplaunama pieno sistema. Kartą per savaitę, žiūrint televizorių, išimamas ir nuplaunamas virimo blokas.

Jura kavos aparatas, tinkamai prižiūrimas, gali tarnauti dešimt ir daugiau metų. Tai reiškia tūkstančius puodelių puikios kavos. Bet tas pats aparatas, ignoruojant kasdienę priežiūrą, gali pradėti kelti problemas jau po poros metų. Skaičiuokite patys – kelios minutės per dieną prieš šimtus eurų remontui.

Dar viena svarbi mintis: švaraus aparato kava tiesiog skaniesnė. Net jei nematote akivaizdžių problemų, seni kavos riebalai ir kalkių nuosėdos keičia kavos skonį. Kai pradėsite tinkamai prižiūrėti aparatą, pastebėsite skirtumą – kava bus šviežesnė, aromatingesnė, su geresne putele.

Taigi, nelauk, kol aparatas pradės keistai garsėti, lėtai pilti kavą ar duoti klaidos pranešimus. Pradėk rūpintis juo šiandien. Ištuštink vandens padėklą, nuplaukite snapelius, patikrink filtro būklę. Tai nėra sudėtinga, tai nereikalauja specialių įgūdžių ar brangių priemonių. Tai tiesiog reikalauja nuoseklumo ir kelių minučių per dieną. O jūsų Jura atsilygis jums tūkstančiais puikios kavos puodelių dar daugelį metų.